Groepstentoonstellingen

In de tentoonstelling Zoals jij en ik zijn (groeps) portretten opgenomen waarin het kijken naar
‘de ander’ centraal staat. Kunstenaars zijn de antennes van de samenleveing en verdiepen zich in de wereld en in de medemens. En in een veranderend wereldbeeld stellen kunstenaars de vraag: wie is of was die ander, hoe zie ik die ander?

Met werk van:
Esiri Erheriene-Essi
Folkert de Jong
Natasja Kensmil
Meiro Koizumi
Eva Räder
Charlotte Schleiffert
Julia Winter
Opening: 3 maart 19:00 – 21:00 uur

De tentoonstelling DINGEN toont werk van Woody van Amen, Ni Haifeng, David Jablonowski, Jan Roeland, Maria Roosen, Leo Vroegindeweij en Ina van Zyl.

De tentoonstelling DINGEN toont werk van zeven kunstenaars die op verschillende manieren en uitingen objecten in hun werk gebruiken. Een gevonden of gekozen object wordt door de kunstenaars in deze tentoonstelling getransformeerd tot bijvoorbeeld iets poëtisch, sensueels of juist iets concreets. Deze kunstwerken bieden ons een andere kijk op de aard, functie of betekenis van een object.

DINGEN is te zien t/m zondag 2 april.

C.LO.U.D. introduces The Warp bringing a new season of shape shifting immersive performances to the unique 360 degree curved space of the Art Chapel, the original Sint Nicolaaskapel on the edge of the Beatrixpark.

The Warp will present works uniquely created or redesigned for this dynamic space continuing experiments in the realm of the AudioVisualSpatial. Each weekend will provide a completely different program that will emphasize the broad spectrum of work that straddles the worlds of art, light, sound, music, dance, drama, architecture, and literature as well as some projects which might defy category altogether.

As with all of the AudioVisualSpatial programs the audience will find itself in the midst of a highly charged spatial arrangement that places them in the center of the performance.

Tickets can be bought with cash at the door: 10 Euros, studentcards: 5 euros. Reservations can be made at cloud@cloudstrata.net.

Opening: zaterdag 20 mei van 14:00 tot 17:00.

De tentoonstelling ‘Vanish, Vanish in Mental White’ is een concept van Paul Goede en maakt deel uit van de Art Zuid International Sculpture Biennial. In de tentoonstelling is werk te zien van Yutaka Matsuzawa, Eiji Watanabe, Okamoto Mitsuhiro en Paul Goede.

Yutaka Matsuzawa (1922-2006) nodigt je uit voor zijn Psi Room. Voordat bezoekers de Psi Room betreden worden zij buiten onthaald door Okamoto Mitsuhiro’s ‘Masked Police Car.’ Binnenin de Psi Room is Matsuzawa’s ‘Quantum Art Manifesto’ te aanschouwen, het magnum opus bestaande uit 26 beschreven panelen, dat nu voor de eerste keer in Nederland te zien is. Dit werkt markeert een belangrijk punt in het oeuvre van Matsuzawa, alsook in de algehele kunstgeschiedenis. Als pionier in de conceptkunst beoogde Matsuzawa een kunstvorm die niet met de zintuigen waar te nemen is, maar enkel in de verbeelding aanwezig is. Hij vond hiertoe een resonantie tussen ideeën uit het esoterisch Boeddhisme, de parapsychologie en de kwantumfysika. In zijn afkeer van het materiële stuurde Matsuzawa aan op het uiteindelijke verdwijnen van objecten alsmede de gehele mensheid: ‘Humans, Let’s Vanish, Let’s Go, Let’s Go.’

De Psi Room is verder bezaaid met 15.000 bloemen, paddenstoelen en vlinders, allen zorgvuldig uit boeken gesneden door de Nissan Art prijswinnaar Eiji Watanabe. Met dit betoverende werk, getiteld ‘Garden of Appellation,’ stelt Watanabe het menselijk verlangen om de natuur te beheersen ter discussie door haar te re-creëren.

Tot en met 1 juli geeft Paul Goede elke donderdag en zaterdag middag om 2 uur de ‘Mental White’ seance:
‘In his nonpresence Paul Goede fires Mental White.’
Ook laat hij de dode kunstenaar Yutaka Matsuzawa de ‘Mental White’ seance uitvoeren:
‘In his nonpresence Yutaka Matsuzawa fires Mental White.’

Opening: 1 september 19:00 – 21:00 uur

De tentoonstelling Het idioom van de abstractie toont werk van Steven Aalders, Adam Colton, Marius Lut, Sarah Pichlkostner, Han Schuil, Peter Struycken en Jan Maarten Voskuil.

Deze zeven hedendaagse kunstenaars maken gebruik van de verworvenheden van de abstracte kunst. Een aantal van hen breidt de eigenschappen en werking van formele aspecten (kleur, vorm, begrenzing) verder uit. Anderen passen op een losse manier het vocabulaire toe, met verwijzingen naar natuur of elementen uit onze dagelijkse visuele cultuur (grafische tekens, design). De tentoonstelling laat zien dat kunstenaars uit verschillende generaties vanuit hun persoonlijke visie voortdurend tot vernieuwingen komen binnen het territorium van de abstractie. Zij creëren nieuwe expressiemogelijkheden en beelden, die net zo actueel en relevant kunnen zijn als dat in de figuratieve kunst het geval is.

Veel van de werken in deze tentoonstelling zijn zeer recent en niet eerder getoond.

Het idioom van de abstractie is te zien t/m zondag 8 oktober

Openingstijden Art Chapel: wo t/m zo 12:00 – 17:00 uur
Adres: Prinses Irenestraat 19, 1077 WT Amsterdam.

10 november – 17 december

Opening vrijdag 10 november 19:00 – 21:00 uur

Apocalyps wordt geopend door Felix Rottenberg, bestuurder (o.a. voorzitter Amsterdamse Kunstraad) en moderator.

David Bade
Christiaan Bastiaans
Tjebbe Beekman
Marc Bijl
Rob Birza
Kamagurka
Ronald Ophuis
Gé-Karel van der Sterren
Miguel Ángel Ríos
Raphaela Vogel

Apocalyptische voorstellingen hebben in vrijwel alle tijden een grote rol gespeeld in de kunst om te wijzen op dreigend of bestaand onheil. Met de Guernica van Picasso leek het punt bereikt dat de schilderkunst geen nieuwe beelden over geweld en verwoesting kon maken zonder in clichés te vervallen. Sommige beelden zoals de oorlog in het Midden-Oosten en 9/11 lijken alleen geschikt voor het domein van de fotografie. In de tentoonstelling Apocalyps reageren hedendaagse kunstenaars -met verschillende media en op eigen wijze- op de uitwassen van de actualiteit of kiezen voorstellingen die ingaan op onrecht, geweld en extreme situaties.

Apocalyps is te zien t/m zondag 17 december

Open Podium

Naast de groepstentoonstellingen is Art Chapel beschikbaar voor eendaagse, weekend of meerdaagse events met dynamische crossovers met nieuwe media, videokunst, performance, toneel, dans, fashion, literatuur, natuur en muziek. De stichting schuwt het experiment niet en verwacht daarmee ook een nieuw, jong en divers publiek te bereiken.
Meer informatie via info@artzuid.nl.

Apocalyps

Programmakalender